Tuto vydatnou polévku jsme si s přítelem zamilovali v Alpách. Ideální po dni stráveném na svahu, při nachlazení a vlastně i po bujarém večírku! Vyzkoušeli jsme doma hned několik receptů, než jsme vychytali ten "náš", ikdyž autorství v tomto případě patří především Ditě P a její skvělé kuchařce.
Jen jsme si ho upravili k obrazu svému. Například místo smetany ke šlehání dáváme tu na vaření, trochu jsme změnili poměry surovin a přidali muškátový oříšek.
Ingredience pro 4 osoby:- 5 palic česneku
- 5 lžic másla
- 5 lžic olivového oleje + na česnek do trouby
- 1 pórek nakrájený nadrobno
- 2 cibule nakrájené nadrobno /pro lepší představu, dáváme stejný poměr pórku i cibule a zas tak moc se s tím nekrájíme, protože ji pak stejně budete mixovat/
- 4 lžíce hladké mouky
- dvojitý panák sherry /když nemám suché, dávám i polosuché, ale nemusí být/
- 1 l drůbežího vývaru
- 250 ml smetany na vaření
- čerstvě namletý bílý pepř
- špetku muškátového oříšku
- sůl
- citrónová šťáva na dochucení /1 až 2 lžíce/
- pažitka
- 2 rohlíky na krutony
1. Do rozehřáté trouby vložím 5 palic česneku, kterým mírně seříznu vršek. Poliju olejem a nechám zhruba hodinu péci. Měli by být nazlátlé, ne připálené. Po vychladnutí z každé palice vymačkám jednotlivé stroužky a rozmačkám vidličkou na kaši.
2. Mezitím si nakrájím cibuli a pórek a připravím ostatní ingredience. Jakmile mám připravený i česnek, rozpustím máslo s olejem dohromady a přihodím cibuli, pórek i česnek.
Dohromady opékám, až se vše zesklovatí a zapráším moukou. Jakmile se vše změní v "kaši", přidám sherry a vývar.
Vařím na mírnějším plameni /mám stařičký plynový sporák/ asi 15 až 25 minut. Čas moc nehlídám, protože pak stejně budeme vše mixovat. Občas zamíchám.
3. Jakmile je vše rozvařené, odstavím hrnec a na plameni osmahnu na sucho v pánvičce rohlíky na krutony.
Potom rozmixuji polévku, vrátím na plamen a přidám smetanu. Vařím za stálého míchání ještě pár minut, než polévka zhoustne a začínám ochucovat. Bílý pepř, sůl nechám na vás. Jen opatrně! Muškátového oříšku dejte jen špetku. Na závěr ještě citrónovou šťávu, ale s tou také opatrně! Raději po lžičkách, více než dvě lžíce by bylo asi moc.
4. Podávám s pažitkou a krutony.
Žádné komentáře :
Okomentovat