Žloutkové řezy, kterým moje babička říkala kremeše, bývaly jejím majstrštykem.
Pravda, ona vyráběla i domácí listové těsto, ale i z kupovaného jsou výborné.
Možná se vám bude recept zdát složitý, ale nebojte, kdo ochutná ví, že ta práce stojí za to!
Peču je vždycky s nostalgickou vzpomínkou na svoje dětství a její úžasné dobroty. A co je vaše vzpomínka na dětství?
Ingredience:
3. Všechny pruhy listového těsto pomažeme krémem a namazanou stranou položíme na sebe. Pak potřeme marmeládou a polijeme ledovou polevou připravenou z moučkového cukru, citronové šťávy a 2 polévkových lžic vařící vody.
Tip: S vařící vodou je lepší šetřit, přidat se dá vždycky, více naředěná poleva už nejde bez spotřebování kil cukru zahustit.
Pravda, ona vyráběla i domácí listové těsto, ale i z kupovaného jsou výborné.
Možná se vám bude recept zdát složitý, ale nebojte, kdo ochutná ví, že ta práce stojí za to!
Peču je vždycky s nostalgickou vzpomínkou na svoje dětství a její úžasné dobroty. A co je vaše vzpomínka na dětství?
Ingredience:
- 1 listové těsto
Na žloutkový krém:
- 1/3 l mléka
- 1 žloutek
- 2 hrstičky hrubé mouky
- 1,5 hrstičky cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžičky vanilkové exence
- ¾ kostky másla
Na ledovou polevu:
- domácí rybízová nebo borůvková marmeláda
- 20dkg moučkového cukru
- šťáva z jednoho citronu
1. Listové těsto vyválíme na tloušťku cca 4 mm, rozřízneme napůl. Z jednoho balení by měly být 4 pruhy.
Těsto je před pečením potřeba rovnoměrně propíchat vidličkou, jinak by se na něm vytvořily bubliny. Pečeme v troubě vyhřáté na cca 200 stupňů (v předehřátě troubě trvá pečení asi 5 minut).
2. Žloutek a hrubou mouku smícháme s mlékem, cukrem a vanilkovým cukrem, povaříme do zhoustnutí a necháme vychladnout. Po vychladnutí pomalu zašleháme po kouskách máslo. Hmota na krém a máslo musí mít stejnou teplotu, aby se krém nesrazil.
3. Všechny pruhy listového těsto pomažeme krémem a namazanou stranou položíme na sebe. Pak potřeme marmeládou a polijeme ledovou polevou připravenou z moučkového cukru, citronové šťávy a 2 polévkových lžic vařící vody.
Tip: S vařící vodou je lepší šetřit, přidat se dá vždycky, více naředěná poleva už nejde bez spotřebování kil cukru zahustit.
Opatrně nakrájíme, těsto je křehké a láme se. Kdo miluje šlehačku, může kremeše ještě ozdobit. Ale je to přece jen kalorická bomba a i bez šlehačky navrch chutnají skvěle.
Žádné komentáře :
Okomentovat