Kremeše: Žloutkové řezy a láska mého dětství

Žloutkové řezy, kterým moje babička říkala kremeše, bývaly jejím  majstrštykem.
Pravda, ona vyráběla i domácí listové těsto, ale i z kupovaného jsou výborné.
Možná se vám bude recept zdát složitý, ale nebojte, kdo ochutná ví, že ta práce stojí za to!
Peču je vždycky s nostalgickou vzpomínkou na svoje dětství a její úžasné dobroty. A co je vaše vzpomínka na dětství?
Ingredience:
  • 1 listové těsto
Na žloutkový krém:
  • 1/3 l mléka
  • 1 žloutek
  • 2 hrstičky hrubé mouky
  • 1,5 hrstičky cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžičky vanilkové exence
  • ¾ kostky másla
Na ledovou polevu:
  • domácí rybízová nebo borůvková  marmeláda
  • 20dkg moučkového cukru
  • šťáva z jednoho citronu
1. Listové těsto vyválíme na tloušťku cca 4 mm, rozřízneme napůl. Z jednoho balení by měly být 4 pruhy.
Těsto je před pečením potřeba rovnoměrně  propíchat  vidličkou, jinak by se na něm vytvořily bubliny. Pečeme v troubě vyhřáté na cca 200 stupňů (v předehřátě troubě trvá pečení asi  5 minut).
2. Žloutek a hrubou mouku smícháme s mlékem, cukrem a vanilkovým cukrem, povaříme do zhoustnutí a necháme vychladnout. Po vychladnutí pomalu zašleháme po kouskách máslo. Hmota na krém a máslo musí mít stejnou teplotu, aby se krém nesrazil.

3. Všechny pruhy listového těsto pomažeme krémem a namazanou stranou položíme na sebe.  Pak potřeme  marmeládou a polijeme ledovou polevou připravenou z moučkového cukru, citronové šťávy a 2 polévkových lžic vařící vody.
 
Tip: S vařící vodou je lepší šetřit, přidat se dá vždycky, více naředěná poleva už nejde bez spotřebování kil cukru zahustit.
Opatrně nakrájíme, těsto je křehké a láme se. Kdo  miluje šlehačku, může kremeše ještě ozdobit. Ale je to přece jen kalorická bomba a i bez šlehačky navrch chutnají skvěle.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Žádné komentáře :

Okomentovat