A pro velký úspěch jsem ho upekla znovu místo mazance na velikonoční rodinný mejdan. Jeho tajemství je ve třech krémech na skvělém čokoládovém kropusu. A pokud neseženete hotovou pařížskou šlehačku, přikládám i recept na domácí.
Na dortový korpus potřebujeme:
- 4 žloutky
- 140 g moučkového cukru
- 70 g hrubé mouky
- sníh z 5 bílků (1 žloutek použijeme do 1. krému)
- 1 lžíci kakaa
Z 5 bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme žloutky a ostatní přísady. V dortové formě pečeme asi na 180 stupňů asi 25 minut, trouba by měla být mírně pootevřená.
1. krém:
- 30 g hladké mouky
- 30 g másla
- 1/4 l mléka
- 125 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 1 vejce
- 2 lžíce kakaa
1. Z mouky a 30 g másla připravíme světlou jíšku, přilijeme mlého a uvaříme na hladkou kaši.
2. Zvlášť utřeme 125 g másla s 100 g moučkového cukru, 1 vejcem a kakem.
3. Do hmoty postupně vetřeme studenou jíškovou kaši.
4. Pozor, krém i jíšková kaše by měly mít při spojování stejnou teplotu. Krémem potřeme dortový korpus.
2. krém:
- 1 žloutek, který jsme nepoužili při připravě korpusu
- 100 g másla
- 30 g kakaa
- 100 g moučkového cukru
- 6 lžic horké vody
1. Žloutek, máslo a cukr utřeme do hladkého krému.
2. Kakao smícháme s 6 lžícemi horké vody a hned vmícháme do máslového krému.
3. Naneseme na dortový korpus potřený prvním krémem.
4. Dort ozdobíme bílou nebo pařížskou šlehačkou a čokoládovými hoblinkami.
Domácí pařížská šlehačka:
- 1/4 l šlehačky
- 15 g kakaa
- 40 g moučkového cukru
Cukr a kakao smícháme se šlehačkou, na plotně necháme přejít varem. V lednici necháme vystydnout do druhého dne.
1 hořkou čokoládu s vysokým obsahem kakaa rozpustíme ve vodní lázni. Teplou čokoládu rozetřeme v tenké vrstvě na pečící papír o velikosti plechu.
Pokryjeme druhým listem papíru, pečlivě vyhladíme a smotáme do úzké ruličky.
Necháme v chladu ztuhnout a pak už stačí jen papír rozbalit. Čokoláda se rozláme na krásné hoblinky a pak už můžete zdobit:-).
Žádné komentáře :
Okomentovat