Když nám předložil dršťky s komentářem, že se jedná o delikatesu, tvářila jsem se hodně rezervovaně, ale teď je se stejným nadšením sevíruju rodině i návštěvám a přesvědčila jsem i jejich zapřísáhlé odpůrce.
Díky Edovi jsem taky objevila úžasnou "dámu" kulinárního umění, Marcellu Hazan. Z každého italského zájezdu jsem si vozila pečlivě opsané recepty z její kuchařky, která musí být biblí pro každého milovníka italské kuchyně.
Ingredience na 4 porce:
Díky Edovi jsem taky objevila úžasnou "dámu" kulinárního umění, Marcellu Hazan. Z každého italského zájezdu jsem si vozila pečlivě opsané recepty z její kuchařky, která musí být biblí pro každého milovníka italské kuchyně.
Po několika letech opisování jsem kuchařku dostala koupit i v češtině a vřele všem doporučuju :-). Ta moje je už řádně ohmataná a zdaleka nejsem na konci se zkoušením.
- 1 kg předvařených drštěk
- 6 polévkových lžic olivového oleje
- 2 cibule
- 3 stonky řapíkatého celeru
- 2 střední mkrve
- 2 stroužky česneku
- plocholistá petržel
- 1 malá snítka rozmarýnu
- 2 dl suchého bílého vína
- větší půlka konzervy krájených rajčat
- 1 malá sušená chilli paprička
- 3 dl hovězího vývaru
- sůl a čerstvě mletý pepř
- 150 g strouhaného parmezánu
- polévková lžíce másla
1. Cibuli, řapíkatý celer a mrkve nakrájíme na velmi jemné kostičky.
2. Do hrnce nalijeme olivový olej, vhodíme na kousíčky nakrájenou chilli papričku a necháme, aby chviličku pustila aroma, přidáme cibulku a krátce osmahneme. V Itálii cibulku nesmaží nikdy tak dlouho jako my, stačí jen chvilku, aby lehce zesklovatěla. Pak přidáme celer a mrkev a vše smažíme asi minutu. Tento základ, kterému Italové říkají soffritto, se používá i do rizota, králičího ragů a řady dalších receptů.
3. K soffrittu přidáme najemno nasekanou petržel a rozmarýn, plochým nožem rozdrcený česnek a chvilku vše za obačasného míchání smažíme.
4. Poté přidáme pokrájené dřťky a opět chvilku za stálého míchání smažíme. Přilijeme bílé víno, necháme odpařit, přidáme konzervovaná rajčata, sůl, mletý čerstvý pepř a asi 2 dl vývaru.
Pokud máte zbytek kůry parmezánu, určitě ho nikdy nevyhazujte. Očištěnou oškrábanou kůru můžete přidat k dršťkám, příště se může hodit třeba do boloňské polévky (zuppa bolognese).
5. Hrnec přikryjeme pokličkou a pomalu dusíme asi hodinu, když nepoužijeme předvařené dršťky, trvá to samozřejmě podstatně déle. Pokud by byla směs byla moc hustá, přidáme trochu vývaru.
6. Na závěr odklopíme pokličku a necháme ještě chvilku povařit, aby směs shoustla. Přidáme máslo, strouhaný parmezán, případně dosolíme, promícháme a je hotovo.
Jako přílohu můžeme podávat bramborovou kaši, já po italském stylu podávám s polentou.
Příloha z polenty je velmi jednoduchá a rychlá.
1. Asi čtvrt kila polenty vsypeme za stálého míchání do vařící oselené vody . Pokračujeme v míchání, až je kaše hustá a začne se oddělovat od hrnce.
2. Kaši je možné servírovat bez další úpravy, pokud chcete, aby pokrm vypadal krásně, natřete kaši na prkénko v asi dvoucentimetrové vrstvě, skleničkou nebo větším vykrajovátkem vykrojte kolečko a můžete servírovat.
I když možná recept na italské dršťky vypadá složitě, nejpracnější je nakrájet zeleninu na soffritto, pak už jde všechno samo :-).
TIP: Kdyby vám polenta zbyla, dá se použít na velmi rychlou večeři. Z vychladlé hmoty snadno vytvarujete placičky, které se osmahnou z jedné strany na olivovém oleji, otočí se a na osmahnutou stranu se položí silnější plátek aromatického sýra. Za pár minut sýr povolí a je hotová rychlá a zdravá večeře. Jednoduše, další Edoardův trik:-).
Mimochodem, florentské dršťky dostanete koupit trhu ve Florencii ve verzi "hamburgeru", je to místní specialita. Říká se jim "lampredotto" a původně to bylo jídlo chudých dělníků.
Rozříznutá bílá houska naplněná skvělými dršťkami je k dostání za pět euro a byla to to nejlepší, co jsem tam na trhu ochutnala.
Takže až pojedete do Florencie, nezapomeňte ochutnat Lampredotto, třeba jako já na Mercato di Santo Spirito :-). Pro ty, kdo umí italsky, je skvělá inspirace na http://www.iluccichinidimarialaura.com/2011/08/26/lampredotto-fiorentino-come-farselo-a-casa/ nebo na http://www.gazzettagastronomica.it/2012/top-lampredotto-a-firenze/
Žádné komentáře :
Okomentovat