Taky vás nebaví nabízet hostům k vínu "průmyslové brambůrky"? Já nejvíce slavím úspěch s různými druhy slaného pečiva, obvykle je sýrové, ale když si chci pohrát a udělat radost tatínkovi, upeču i kynuté sýrové kartky z podvodního těsta.
To musí ale kynout minimálně dvě hodiny pod studenou vodou a rychlovka to tedy není. Proto jsem si oblíbila různé druhy sýrových tyčinek, které jsou raz dva. A když se těsto vylepší kořením nebo něčím, jako jsou sušená rajčata, úspěch je zaručený.
Ingredience na sýrové tyčinky nejen k vínu:
- 250 g hladké mouky
- 250 g taveného sýra
- 100 g tuku (máslo nebo Hera)
- 1/2 prášku do pečiva
- 3 stroužky česneku
- 6-8 sušených rajčat naložených v olivovém oleji
- 1 vejce
- čerstvé bylinky (dle chuti a nálady: rozmarýn, tymián nebo oregáno), pokud nejsou, lze nahradit i sušenými
- kávová lžička soli
1.Hladkou mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme tavený sýr, tuk, rozmačkaný česnek, sůl a bylinky nakrájené najemno.
2. Vše zpracujeme na vále do hladkého těsta, pak přidáme na malé kousky pokrájená sušená rajčata a znovu těsto pečlivě propracujeme.
3. Na pomoučeném vále vyválíme na tloušťku půl centimetru. Radýlkem rozkrájíme na tyčinky, nebo vykrájíme kolečka, ještě na válu potřeme rozšlehaným vejcem, navrch můžeme ještě posypat nasekanými bylinkami. Přendáme na plech vyložený pečícím papírem a na 180⁰ C pečeme asi 20 minut.
Jinou naší oblíbenou varianou je sýrový pasiáns, který obvykle peču před Vánoci jako zpestření sladkého šílenství, ale k vínu je skvělý kdykoliv. Stejně jako předchozí recept je rychlý a výsledek skvělý.
Ingredience:
- 150 g hladké mouky
- 150 g strouhanky
- 150 tuku (máslo nebo Hera)
- 150 g sýra (napůl tavený sýr a nastrouhaná niva, může samozřejmě být jenom tavený sýr nebo naopak niva, která je pikantnější)
- 1 vejce
- 1 čajová lžička sladké papriky
- 1-2 čajové lžičky kari koření ( kari u nás všichni milují, tak dávám 2 lžičky, ale můžete naopak přidat sladkou papriku)
- kávová lžička soli
- 3 lžíce mléka
- na posypání mák nebo kmín
1. Na vále zpracujeme mouku, strouhanku, sýry, změklý tuk a koření.
2. Asi na půl hodinky necháme těsto v mikrotenovém sáčku odpočinout v ledniččce.
3. Na pomoučeném vále vyválíme plát o výšce asi půl centimetru, radýlkem nakrájíme na tyčinky anebo vykrájíme různé tvary. Já volím cestu menšího odporu a krájím tyčinky.
4. Hned na vále tím pádem můžu potřít vejcem a posypat kmínem nebo mákem, lehce osolit a přenést na plech vyložený pečícím papírem. Při vykrajování různých tvarů samozřejmě dost těsta odpadne, musí se znovu propracovat, vyválet,...a já šetřím čas.
5. Pasiáns se peče dozlatova na 220 ⁰ C asi deset minut. Obvykle ho peču rovnou ze dvou dávek, protože i když vydrží v chladnu docela dlouho, mizí rychle.
Tak už jen nalít sklenku dobrého vína a příjemnou zábavu a na zdraví!
Žádné komentáře :
Okomentovat