První výtvor byl, jak jinak, podle Emanuela Ridiho. Ten včerejší mi asi chutná více, možná paradoxně protože je v něm méně mandlí a oříšků, ale naopak máslo, které Emanuel nepoužívá. V Itálii se cantucinni namáčejí do sladkého dezertního vína „vino santo“.
Líba jako správná požitkářka si vino santo ke cantuccini neodpustí, já ho mít nemusím. Vino santo se u nás dostane třeba v úžasném smíchovském Wine Food Marketu nebo v www.lafattoria.cz. Ať už zvolíte jakýkoliv recept a nápoj k nim, určitě vám budou chutnat.
Na přípravu potřebujeme:
- 280 g cukru krupice
- 100 g másla
- 500 g hladké mouky
- 250g neloupaných mandlí a lískových ořechů
- 100g tmavé čokolády (můžete vynechat)
- 4 g prášku do pečiva
- 4 vejce + 1 rozšlehané na potření
- špetka soli
1. Mandle krátce nasucho opražíme v troubě.
2. Vejce našleháme s cukrem a špetkou soli.
3. Přidáme vlahé rozpuštěné máslo a promícháme.
4. Přidáme mouku a vypracujeme těsto.
5. Nakonec přidáme mandle, oříšky a čokoládu.
6. Z hmoty vytvoříme dva válečky široké asi 5 a dlouhé asi 30 centimetrů.
7. Válečky dáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem.
8. Pečeme 20 minut v troubě vyhřáté na 190⁰ C.
9. Plech vyndáme z trouby, horké hned nakrájíme na kousky široké asi 1,5 centimetrů.
10. Plochou stranou znovu položíme na plech a ještě dosušíme v troubě na 170⁰C.
A teď už jen si vybrat, s čím si cantuccini dáme….vin santo, káva, dobrá společnost…
Přikládám i recept podle Emanuela Ridiho, který byl mým prvním a hned úspěšným pokusem.
Postup přípravy je stejný, Emanuel doporučuje péct 25 minut na 180⁰ C, já jsem cantuccini i v tomto případě dopékala nakrájené jako v předchozím receptu. Tak zkoušejte, vylepšujte a vygooglujte si vaši variantu:-)!
- 2 vejce + 1 rozšlehané na potření
- 250g cukru krupice
- 125g loupaných mandlí
- 125g neloupaných mandlí
- 125g lískových oříšků
- 250g hladké mouky
- ½ prášku do pečiva
- citronová kůra
Žádné komentáře :
Okomentovat