Gruzínský koláč chačapuri podle časopisu FOOD

V poslední době často hledám inspiraci na něco nového v časopisu FOOD, který se mi líbí čím dál více.
Tentokrát padla volba na slaný gruzínský koláč chačapuri s náplní z balkánského sýra.
Náplň jsem si tročku vylepšila o sušená rajčata naložená v olivovém oleji a první čerstvé bylinky ze zahrádky, které přežily letošní nekonečnou zimu.  S červeným vínem je dokonalý.
Příště vyzkouším náplň vylepšit listovým špenátem a česnekem, to už se bude koláč asi blížit spíš k řeckým receptům.

A jestli  bude přát i sluníčko, na terásce se sklenkou retsiny k němu můžu začít plánovat dovolenou na některém z půvabných řeckých ostrovů….

Na 2 koláče potřebujeme:
  • 500 g hladké mouky
  • ½ kostky droždí
  • 125 ml mléka
  • 3 vejce   
  • 60 g másla
  • Lžičku soli
  • 1 rozšlehané vejce na potření
Na náplň potřebujeme:
  • 400 g balkánského sýra
  • 125 g mozzarely
  • 100 g sušených rajčat
  • 1 vejce
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Čerstvé bylinky (oregano nebo rozmarýn), můžeme nahradit sušenými
1. Mouku smícháme s rozdrobeným droždím a  solí.

2. Přidáme vlahé mléko, vlahé rozpuštěné máslo a 3 rozšlehaná vejce.

3. Těsto důkladně propracujeme, až je hladké a lesklé.

4. Poprášíme hladkou moukou a necháme na teplém místě kynout jednu hodinu.

5. Během kynutí si připravíme náplň.  Nahrubo nastrouhaný balkánský sýr smícháme s mozzarelou nakrájenou na malé kostičky, nasekanými bylinkami, vejcem a olivovým olejem.

6. Vykynuté těsto si rozdělíme na dva díly. Vyválíme placku, na kterou rozetřeme náplň, okraje zahneme, aby byla náplň zcela zakrytá. Placku otočíme spojem dolů, vyválíme na tloušťku max. 2 centimetry, potřeme vejcem a chceme-li mít malé „umělecké dílo“, můžeme ještě ozdobit tenkými válečky těsta. (V originálním receptu se placka nepotírá vejcem, ale až po upečení ještě teplá se potře máslem.) Stejný postup opakujeme i s druhou polovinou těsta.

7. Placky pečeme asi 10 minut na 240⁰ C.

8. Nalijte si sklenku dobrého červeného gruzínského vína a dobrou chuť a na zdraví!


1 komentář :

  1. Mahuleno, viděla jsem pár receptů a byla tam do těsta 3 vejce. Nechybí ti tam?

    OdpovědětVymazat