Loni na podzim přivezla Marta na náš víkendový mejdan moji vzpomínku z dětství, kterou jsem neměla možná i dvacet let?
Tak dlouho jsem ji prudila o recept, až jsem si ho jednou špatně zapamatovala a přizpůsobila tedy k obrazu svému.
Je tak snadný, že ho zvládnou i předškolní děti a tak dobrý, že bude chutnat i vaší tchýni! Že si ho také pamatujete ze svého dětství?
Ideální například pokud doma máte stará jablka a jste štrůdlu a jiných dezertů přejedeni. A vlastně ideální hlavně v létě, je tak božsky lehký!
Ingredience pro menší dortovou formu: /ta na obrázku má 20 cm/
- 500 g na kostičky nakrájených jablek
- 2 skořicové cukry, á 20 g jeden
- 2 vanilkové cukry, á 10 g jeden
- cca. 170 g piškotů /kupte si velký pytlík a podle vaší chuti ho použijte/
- 1 vanilkový pudink, Marta dává třeba i ananasový
1. Jablka nakrájím na kostičky, do menší formy jich budete potřebovat asi osm. Hodím do hrnce, zaliji trochou vody a přisypu oba cukry. Vařím tak dlouho, dokud se nezačne tvořit pěna. Ale ne déle, než 10 min! Spíše kratší dobu, abyste si je zbytečně nerozvařily.
2. Mezitím si v 0,5 l vody rozmíchám jeden vanilkový pudink a jakmile jsou jablka mírně uvařena, zahustím je právě pudinkem.
3. Nyní je ideální doba vysypat formu piškoty a naběračkou pak na ně dát první vrstvu jablek s pudinkem. Takto opakujeme ještě dvakrát. Já osobně piškoty zamačkávám do formy, mám jich ráda hodně a tak je doslova lžící "dusím" do směsy.
4. Hotový koláč nechte vychladnout a pak strčte přes noc do ledničky. Podávejte se šlehačkou, ale i bez ní je skvělý!
Marty původní recept je úplně bez cukru a do 0.5 litrů vody 2 pudinky. Strašila mě, že se to celé rozpadne, ale vůbec! Drží krásně pohromadě. A díky cukru už nemusím mít šlehačku! Je vlastně na vás, jak si recept upravíte, zda cukr či bez, zda hodně piškotů či ne...
Mimochodem Marta je zpěvačka a skvělá! Třeba zrovna její jazzový KOFFEE TIME i vám udělá radost! :)
Žádné komentáře :
Okomentovat