Blížící se léto, počátek grilovací sezóny a čas dovolených mě přiměly k listování řeckých kuchařkách.
O víkendu padla volba na karbanátky s balkánským sýrem a tomatovou omáčkou.
Můj zeť Honza i tentokrát konstatoval, že jsou to ty nejlepší karbanátky, které kdy jedl. A plánuje, že je osobně také vyzkouší. To je vyznamenání, no uznejte!
Na druhou stranu já musím uznat, že on je ten nejlepší zeť, kterého jsem si mohla přát. Honzo, tady je recept od tvé tchýně.
O víkendu padla volba na karbanátky s balkánským sýrem a tomatovou omáčkou.
Můj zeť Honza i tentokrát konstatoval, že jsou to ty nejlepší karbanátky, které kdy jedl. A plánuje, že je osobně také vyzkouší. To je vyznamenání, no uznejte!
Na druhou stranu já musím uznat, že on je ten nejlepší zeť, kterého jsem si mohla přát. Honzo, tady je recept od tvé tchýně.
Ingredience na 4-6 porcí podle velikosti hladu:
- 500 g mletého předního hovězího
- 500 g mleté vepřové kýty
- 2 rohlíky nebo odpovídající množství veky
- mléko na namočení rohlíků
- 200 g balkánského sýra nebo fety
- 2 cibule
- ½ šálku najemno nakrájené plocholisté petrželky
- 3 lžíce sušené máty
- sůl
- olivový olej na smažení
- hladká mouka na obalení
- 500 gramů zralých rajčat, nejlépe cherry rajčátek
- 2 stroužky najemno nasekaného česneku
- 3 lžíce najemno nasekané plocholisté petrželky
- sůl
Karbanátky
1. Namelte oba druhy masa a jednu cibuli. Mleté maso si sama připravuji doma. Mám jistotu, z čeho opravdu je a v robotu je to navíc za chvilku hotové.
2. Rohlíky namočte v mléce a jakmile nasáknou,
vymačkejte přebytečné mléko a rozmělněte do hladké hmoty.
3. Druhou cibulku nasekejte najemno. Totéž proveďte i s petrželkou, mezzaluna je opět skvělou pomocnicí.
4. Sušenou mátu rozdrťte opět najemno. Někomu nemusí
chutnat, karbanátky jsou skvělé i bez ní, pokud přidáte dostatek petrželky. Já
ji ale miluju a v Řecku ji používají velmi často.
5. Balkánský sýr nebo fetu nastrouhejte nahrubo.
7. Karbanátky smažte v olivovém oleji, jsou ale výborné i grilované.
Tip: Občas udělám
změnu a fetu nestrouhám, nakrájím ji na malé kousky, které obalím masovou
směsí.
Rajčatová omáčka
Rajčatová omáčka je velmi jednoduchá varianta „suga“, které
dávám do těstovin, jen chybí peperoncino a bazalka místo petrželky.
1. Malá rajčátka nakrájejte na půlky nebo čtvrtky.
2. Na olivovém oleji krátce osmahněte na malé kousky
nakrájený česnek, přidejte rajčata a duste asi 10 minut.
3. Přidejte petrželku a duste dalších 10 minut, osolte. A
tím je omáčka hotová.
Jako přílohu podávám vařené brambory, když grilujeme, stačí
dobrý chléb a trochu tzatziki. Se skleničkou retsiny je iluze středomořské
dovolené dokonalá.
Žádné komentáře :
Okomentovat