Příprava je rychlá a zkazit nemůžete opravdu vůbec nic, snad jen pokud jich nebudete mít dostatek. Což při jejich cenách není až takový problém.
Z Paříže jsem si přivezla mražené, za poloviční cenu a rodině udělala tak velkou radost. Výborné jsou i gratinované, na dovolené v Bretani jsme si je podle jejich typického receptu připravovali skoro obden.
Tentokrát jsem ale zvolila jednoduchý recept s bylinkami podle našeho italského kamaráda Edoarda - věčného inspirátora mého vaření. Mušle a spoustu dalších pochoutek z moře jsme s ním nakupovali na starém benátském trhu Mercato del Pesce di Rialto, zeleninu a bylinky u zelináře plovoucího po kanále.
Edoardo vařil, dámy přihlížely, dělaly pomocné práce a inspirovaly se. Jedli jsme na zahradě Edoardova domu, popijeli výborné Vermentino ze Sardinie...nezapomentulný zážitek! Mít přátele v cizině rozhodně není k zahození.
Na 4 porce potřebujete zapečených mušlí potřebujeme:
- alespoň 12 mušlí Svatého Jakuba
- přibližně 200 g másla
- 1 lžíci citrónové šťávy
- 2 lžičky soli
- trošku pepře
- podle velikosti 4-5 stružků prolisovaného česneku
- větší půlku šálku plocholisté petrželky a bazalky
1. Máslo necháme změknout.
2. Bylinky nasekáme na velmi jemno, opět se vyplatí použít mezzalunu. Edoardo nás velmi peskoval za nekvalitní práci a několikrát nám bylinky vrátil. Tak opravdu najemno!
3. Máslo, rozmačkaný česnek a bylinky důkladně utřeme.
4. Do lastur nebo zapékacích mističek vložíme mušle a pokryjeme kousky bylinkového másla.
5. V troubě rozpálené na 220 °C grilujeme asi 8 minut. Jakmile začne bylinkové máslo zlátnout, jsme hotovi.
Před upečením... |
Více o trhu se dozvíte také zde. A tip na skvělý blog o Benátkách zde.
Kde hřebenatky koupíte v Benátkách a jak vám je i krásně domů připraví: www.veneziatiamo.eu.
Žádné komentáře :
Okomentovat