Než se uvaří těstoviny, připravíte si ostatní ingredience a za čtvrt hodinky je hotovo. Původně byly údajně jídlem uhlířů v oblasti Lazia a Říma, dnes jsou hitem restaurací na celém světě. A taky mým. Vyzkoušejte, nemůžete je zkazit! Hlavně nerozvařte těstoviny!
Na 4 porce potřebujete:
- 400 g kvalitních těstovin, špaget nebo případně penne
- 150 g slaniny
- 100 g najemno nastrouhaného parmezánu nebo pecorina (ovčí sýr)
- 4 vejce (použijí se 4 žloutky a 1 bílek)
- extra virgin olivový olej
- sůl
- čerstvě mletý pepř
1. Těstoviny uvaříme v osolené vodě al dente, musí být tuhé na skus.
2. Než se těstoviny uvaří, nastrouhejte najemno sýr, v Římě to musí být pecorino, ale ani s parmezánem nic nezkazíte.
3. Do větší misky vyklepněte 3 žloutky a 1 celé vejce, přidejte nastrouhaný sýr, čerstvě mletý pepř a vyšlehejte metlou.
4. Slaninu nakrájenou na malé kostičky osmahněte na troše olivového oleje, přidejte do vaječné hmoty, promíchejte. Pokud by byla směs příliš hustá, můžete přidat trošku vody z uvařených těstovin.
5. Sceďte uvařené špagety, neproplachujte vodou, jak se to u nás občas dělá, a přidejte do mísy.
6. Pečlivě vše promíchejte a dosolte.
Nezapomeňte na sklaničku dobrého vína a "dobrou chuť"!
Tip: Italové si těstoviny často dávají jen s extra virgin olivovým olejem, parmezánem a čerstvě mletým pepřem. Rychlejší varianta těstovin už opravdu nemůže být, ale pokud se použijí kvalitní ingredience, i tahle rychlovka je výborná.
Jen bych chtěl vědět kde seženu parmezán. Ten nikde nevidím v obchodech.
OdpovědětVymazatKoupíte ho například i v Tescu a každém větším supermarketu.
OdpovědětVymazatTa vejce jsou syrová?
OdpovědětVymazatAno, jsou :)
Vymazat