Receptů na zavařované okurky jsem vyzkoušela už dost, ale tenhle je stále králem.
Jsou úžasně křupavé, díky saturejce příjemně aromatické, dají se hned jíst, prostě nemají chybu.
A tak každý rok znovu neodolám a k radosti celé rodiny zavařuji.
Nálev na přibližně 5 kg okurek:
- 4 l vody
- 1,2 l octa
- 160 g soli
- 300 g cukru
- 50 tablet cukerinu nebo jiného umělého sladidla
1. Vodu, cukr a sůl ohřejeme na 75 ° C, pak přidáme ocet a cukerín a nálev svaříme. Nálev lijeme na okurky teplý, ne horký.
2. Okurky namočíme asi na hodinu do studené vody a pak pečlivě omyjeme kartáčkem.
3. Do dno sklenic dáme 2 okvětí kopru, větvičku saturejky, 2 kolečka mrkve a cibule, 2 hřebíčky, 2 bobkové listy a ½ lžičky hořčičných semínek. Narovnáme okurky a zalijeme teplým nálevem.
4. Uzavřené sklenice vložíme do zavařovacího hrnce do vody předehřáté asi na 50° C. Vaříme do teploty 82-84 ° C. Ihned stáhneme a necháme vychladnout.
5. Zchladlé okurky je možné hned jíst.
Tip: Vzhledem k tomu, že nemám teploměr, teplotu odhaduji „podle oka“. Okurky vařím do momentu, kdy voda začne vřít a pak je hned sundám z ohně. Vždycky jsou krásně křupavé, a tak nákup teploměru odkládám zase až na příští rok.
Žádné komentáře :
Okomentovat