Zavařujte: Rychlý recept na domácí okurky

A tak tu zas máme srpen, prázdniny se přehouply do své druhé poloviny a je čas zavařování. V naší rodině nedáme dopustit na okurky.
Receptů na zavařované okurky jsem vyzkoušela už dost, ale tenhle je stále králem.
Jsou úžasně křupavé, díky saturejce příjemně aromatické, dají se hned jíst, prostě nemají chybu.
A tak každý rok znovu neodolám a k radosti celé rodiny zavařuji.



Nálev na přibližně 5 kg okurek:

  • 4 l vody
  • 1,2 l octa
  • 160 g soli
  • 300 g cukru
  • 50 tablet cukerinu nebo jiného umělého sladidla

1. Vodu, cukr a sůl ohřejeme na 75 ° C, pak přidáme ocet a cukerín a nálev svaříme. Nálev lijeme na okurky teplý, ne horký.

2. Okurky namočíme asi na hodinu do studené vody a pak pečlivě omyjeme kartáčkem.

3. Do dno sklenic dáme 2 okvětí kopru, větvičku saturejky, 2 kolečka mrkve a cibule, 2 hřebíčky, 2 bobkové listy a ½ lžičky hořčičných semínek. Narovnáme okurky a zalijeme teplým nálevem.

4. Uzavřené sklenice vložíme do zavařovacího hrnce do vody předehřáté asi na 50° C. Vaříme do teploty 82-84 ° C. Ihned stáhneme a necháme vychladnout.

5. Zchladlé okurky je možné hned jíst.

Tip: Vzhledem k tomu, že nemám teploměr, teplotu odhaduji „podle oka“. Okurky vařím do momentu, kdy voda začne vřít a pak je hned sundám z ohně. Vždycky jsou krásně křupavé, a tak nákup teploměru odkládám zase až na příští rok.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Žádné komentáře :

Okomentovat