V Anglii k nim nesmí chybět hutná smetana připomínající máslo (clotted cream) a samozřejmě domácí marmeláda.
U nás clotted dream musí nahradit máslo nebo mascarpone, i tak jsou ale výborné. Už jsem vyzkoušela i slanou variantu a byl to ohromný "success", tak o tom příště.
Na těsto potřebujeme:
- 260 g hladké mouky
- 50 krupicového cukru
- 75 g studeného másla
- 2 čajové lžičky prášku do pečiva
- špetku soli
- 1 vejce
- 1 lžičku vanilkové esence
- 120 ml mléka nebo smetany
- brusinky, rozinky, na malé kousky nakrájenou tmavou čokoládu
Ke scones podáváme:
- máslo nebo mascarpone
- marmeládu
1. Troubu si předehřejeme na 190 °C.
2. V míse smícháme mouku s cukrem, solí a práškem do pečiva.
3. K mouce přidáme na malé kousky nakrájené máslo a zpracujeme na drobenku. Nejlepší je máslo do mouky zapracovat prsty a občas směs „načechrat". Čím více vzduchu do těsta dostaneme, tím lépe scones při pečení vyběhnou.
4. V misce s drobenkou si uděláme důlek a vlijeme mléko s rozšlehaným vejcem. Mléko opět velmi opatrně zapracujeme. Dle chuti přidáme další ingredience (typicky anglické jsou s brusinkami, může být i čokoláda nebo rozinky, přidávat ale nemusíme nic, i tak budou scones výborné. Těsto vyklopíme na vál a ještě několikrát propracujeme rukou. Na těsto netlačíme, zpracováváme ho zlehka, aby scones vyběhly.
5. Na pomoučeném válu vyválíme placku vysokou asi 2,5 cm a vykrajovátkem nebo skleničkou namočenou v mouce vykrájíme kolečka o průměru 5-7 cm. Z jedné dávky je asi 7-10 buchtiček.
6. Kolečka dáme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme rozšlehaným vejcem nebo mlékem.
7. Pečeme 15-18 minut, dokud buchtičky nevyběhnou a nezezlátnou.
Tip: Receptů a variant scones je nespočet. Pečou se nejen v Británii ale i v Americe. Do těsta je možné podle fantazie přidávat opravdu řadu dobrot, brusinky, sušené borůvky, čokoládu,…Pokud z těsta vynecháme cukr a přidáme strouhaný sýr, máme výborný slaný bochánek.
Scones, které jsem si dala na ostrově Jersey. |
Žádné komentáře :
Okomentovat