Máme pár tipů, jak grilování doplnit o dobré a ještě zdravé zobání.
Grilovaná zelenina, lilkový nebo tvarohový dip jsou rychlé raz dva a při večerním posezení u vína se po nich jen zapráší.
Grilovaná zelenina
Grilovaná zelenina je skvělá v jakémkoliv ročním
období. V létě je samozřejmě nejjednodušší hodit zeleninu na gril, potřít
olivovým olijem, posypat aromatickými bylinkami a nechat gril, ať udělá svou
práci.
Když nepřeje počasí, nic se neděje. Stačí na plátky pokrájenou zeleninu dát na plech pomaštěný olivovým olejem, posypat třeba provensálskými bylinkami, pokapat olivovým olejem a dát grilovat do trouby.
Vynikající je cibule nakrájená na silnější plátky, rajčata rozkrojená napůl, kapie nebo cuketa. S cuketou nebo lilkem se ale vyplatí si trochu pohrát a připravit den předem.
Obě zeleniny krájím na podélné plátky a ogriluji nasucho na grilovací pánvi. Mezitím si nakrájím na velmi jemné plátky oloupaný česnek a připravím lístky bazalky. Nasucho ogrilovanou zeleninu potřu olivovým olejem, na každý kousek kladu po dvou až třech plátcích česneku a lístků bazalky, jemně osolím. Zeleninu vrstvím takto na sebe, nakonec ještě zaliji olivovým olejem a nechám v lednici proležet do druhého dne. Jako příloha ke grilovanému masu nemá chybu.
Když nepřeje počasí, nic se neděje. Stačí na plátky pokrájenou zeleninu dát na plech pomaštěný olivovým olejem, posypat třeba provensálskými bylinkami, pokapat olivovým olejem a dát grilovat do trouby.
Vynikající je cibule nakrájená na silnější plátky, rajčata rozkrojená napůl, kapie nebo cuketa. S cuketou nebo lilkem se ale vyplatí si trochu pohrát a připravit den předem.
Obě zeleniny krájím na podélné plátky a ogriluji nasucho na grilovací pánvi. Mezitím si nakrájím na velmi jemné plátky oloupaný česnek a připravím lístky bazalky. Nasucho ogrilovanou zeleninu potřu olivovým olejem, na každý kousek kladu po dvou až třech plátcích česneku a lístků bazalky, jemně osolím. Zeleninu vrstvím takto na sebe, nakonec ještě zaliji olivovým olejem a nechám v lednici proležet do druhého dne. Jako příloha ke grilovanému masu nemá chybu.
Na lilkový dip potřebujeme:
1. Omytý lilek podélně nařízneme v odstupech asi 4
centimetrů. Řez by měl být hluboký asi půl centimetru.
Dáme do zapékací misky, podlijeme vodou
a pečeme asi půl hodiny, dokud není měkký. Upečený lilek necháme
vychladnout po zchladnutí oloupeme slupku a nakrájíme na menší kousky.- 1 velký lilek
- 2 větší cibule
- 4 stroužky česneku
- olivový olej
- citonovou šťávu
- sůl, pepř
- polévkovou lžíci sekané čerstvé máty (může být i sušená)
2. Mezitím nakrájíme cibulku a česnek na kostičky a
osmahneme na olivovém oleji.
3. Lilek a cibuli s česnekem dáme do mixéru, přilijeme asi
dvě lžíce olivového oleje, osolíme, opepříme a rozmixujeme na hustou kaši.
Jemně dochutíme šťávou z citronu.
4. Do rozmixované kaše vmícháme nasekanou mátu, kdo ji nemá
rád, může ji samozřejmě vynechat, i bez máty je dip výborný.
Na tvarohový dip potřebujeme:
Všechny ingredience rozmixujeme a rychlovka k chipsům je
hotová.- 1 tvaroh, tučnost si každý zvolí dle libosti
- 120 g taveného sýra bez příchuti
- 2-3 stroužky rozmačkaného česneku
- provensálské koření
- 2 lžíce majonézy, kysané smetany nebo bílého jogurtu - záleží opět na kalorických limitech
- sůl
Žádné komentáře :
Okomentovat