Na těsto potřebujeme:
- 500 g hladké mouky
- 100 g krystalového cukru
- 100 g tuku
- 30 g droždí
- špetku soli
- 2 žloutky
- 1/4 l vlahého mléka
- dobrou, nejlépe domácí marmeládu, nejlepší je borůvková nebo ostružinová
- kysanou smetanu nebo šlehačku
1. V míse promíchám mouku s cukrem a špetkou soli.
2. Kvásek se zdá být prvním úskalím při přípravě kynutého těsto. Já už se ale spoustu let vyhýbám tomu složitému postupu s mlékem a moukou. Jednoduše rozdrobím droždí do mističky, zasypu polévkovou lžící krystalového cukru a promíchám. Za chvilku se droždí rozpustí a jakmile je tekuté, můžeme ho přidávat do těsta. A je úplně jedno, jestli je to těsto na koláče, knedlíky nebo pizzu. Trik funguje univerzálně.
3. Než se droždí rozpustí, dám do hrnku rozpustit tuk, jakmile je rozpuštěný, stáhnu z ohně a přiliju mléko. Nakonec přidám žloutky a rozkvrdlám.
4. Vlahé mléko naliju k mouce, vše promísím a nakonec přidám tekuté droždí.
5. A teď už přichází chvilka tělocviku. Těsto je potřeba důkladně zadělat. Důležité je do něj dostat hodně vzduchu, aby dobře kynulo. Výsledek musí být krásně hladký a nesmí se lepit na mísu.
6. Zadělané těsto poprášíme hladkou moukou, zakryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé místo. Když je zima a topení ještě nefunguje, dávám ho kynout do velmi vlažné, otevřené trouby zahřáté na 50⁰C. Těsto kyne asi 45 minut, čím více tuku a cukru do těsta dáte, tím déle to trvá.
Ale trpělivost se vyplatí, tučnější těsta jsou prostě chutnější. Tak nepodléhejte panice, pokud zpočátku nic nedělá. Když je droždí čerstvé a mléko s tukem vlažné (nesmí být ani horké ani studené), dřív nebo později vykyne.
7. Z těsta vyválíme na pomoučeném válu placku silnou asi 2 cm a skleničkou nebo vykrajovátkem kolečka. Můžeme je nechat ještě chvilku zakryté utěrkou kynout, nebo hned klademe na pomaštěný plech a zprudka pečeme. Jakmile jsou odspodu upečené, obrátíme a dopečeme i z druhé strany. Od trouby se nevyplatí odcházet, vdolky jsou upečené velmi rychle.
8. Upečené vdolky zdobíme dobrotami dle chuti, výborné jsou ale i samotné. Obvykle se mi ztrácí pod rukou, ještě než je stačím natřít marmeládou...
Pozn.: Recept na těsto je možné použít i na buchty nebo koláče, je to univerzální recept. A věřte mi, jakmile těsto jednou vyzkoušíte, zjistíte, že opravdu o nic nejde!
Žádné komentáře :
Okomentovat