Dýňový měšec s parmezánem: Skvělá příloha, ale i samostatná večeře

Dýňová polévka a koláč už je klasika podzimního období. Ovšem dýně je zelenina neomezených možností. Jako potravina je používána už od pradávna. Například američtí indiáni krájeli dýni na plátky a opékali ji na otevřeném ohni. Na ohni jsem ji zatím neopékala, ale tentokrát jsem ji vyzkoušela připravit jako přílohu pečenou s parmezánem a rozmarýnem. Nakonec jsme hlasovali, jestli byla lepší dýně nebo plněné kalamáry, kterými jsem chtěla hosty nadchnout. Dopadlo to padesát na padesát.

Na 4 porce potřebujeme:

  • asi 800 g dýně hokaido
  • 100-150 g strouhaného parmezánu
  • 5-6 lžic olivového oleje
  • dvě snítky čerstvého rozmarýnu
  • pečící papír
  • provázek
1. Dýni oloupeme a nakrájíme na menší kostičky.

2. Strouhaný parmezán smícháme s olivovým olejem a nasekaným rozmarýnem nebo tymiánem.

3. V misce smícháme parmezánovou směs s nakrájenou dýní.

4. Jednotlivé porce zabalíme do čtverců z namočeného pečícího papíru, vytvoříme měšec, který zavážeme provázkem. Raději ale ne modrým, jako Brigitte Jones!


5. Pečeme na 220° C asi 20 až 25 minut.
 
6. Podáváme jako přílohu k masu, rybám. Výborná je ale i jako lehká zeleninová večeře.

Tip: Dýně je opravdu zdravá, obsahuje některé důležité minerály jako sodík, draslík, hořčík nebo železo. Oranžovou barvu dýní způsobuje lutein, alfa a beta karoten - provitamíny vitamínu A.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Žádné komentáře :

Okomentovat