Na italský chléb potřebujeme:
- 500 g hladké mouky
- 1 kostku droždí
- 2 lžíce olivového oleje do těsta a trochu na potření vykynutého těsta
- 2-3 dl suchého bílého vína
- cca 250-300g oliv (jedno zda zelené nebo černé)
- 250 g modrého sýra, já používám nivu
- kávovou lžičku soli
- 2 kávové lžičky krystalového cukru
1. Droždí rozdrobíme do mističky, zasypeme cukrem a necháme rozpustit, za 2-3 minuty je tekuté.
2. Mouku, sůl, olivový olej a 2 dl bílého vína a tekuté droždí zpracujeme do tuhého těsta. Pokud je příliš tuhé, je možné přidat trochu vína nebo vody. Výhodou je, že u tohoto receptu si nemusíme hlídat, zda je něco vlahé, jako u běžného kynutého těsta.
3. Do hmoty přidáme olivy a na kostičky nakrájený sýr a vše opět zpracujeme. Nenechte se odradit tím, že je to trochu patlání, nakonec se obě přísady podaří zapracovat :-).
4. Těsto poprášíme hladkou moukou, zakryjeme utěrkou a dáme kynout na teplé místo. Kyne 1 až 1/2 hodiny.
5. Těsto vyklopíme na plech, potřeme olivovým olejem a pečeme asi půl hodiny na cca 200 ⁰.
S tímto receptem jsem slavila velký úspěch i v Itálii u mých přátel a to už je co říct! Obvykle tam focacciu připravují s bylinkami, většinou rozmarýnem a jako placku. Takže Silviina vychytávka se sýrem a olivami zafungovala na 100%.
Žádné komentáře :
Okomentovat