Na stifadu mě baví nespočetné možnosti kombinace chutí a ingrediencí, které jsou ve výsledné podobě vždycky výborné. Olivy, rajčata, sušené švestky, fazolky, cukety - to u nás nejsou zrovna běžné přísady do guláše. Ať už zvolíme jakoukoliv verzi, výsledek je jasný: stifado je prostě lahoda.
- 1kg hovězí kližky
- 1 kg malých cibulek
- ½ konzervy krájených rajčat, výborná jsou i zralá čerstvá rajčata
- olivový olej
- 3 snítky čerstvého oregana, lze nahradit i sušeným
- 2 sředně velké kousky celé skořice nebo 1a1/2 lžičky mleté skořice
- 6 hřebíčků
- 1 lžičku sladké papriky
- 4 stroužky najemno nakrájeného česneku
- sůl, pepř
1. Hovězí maso nakrájíme na kostky a osmahneme na olivovém oleji.
2. Přidáme krájený česnek a celé cibulky, vše chvíli společně restujeme.
3. Přidáme konzervovaná rajčata (nebo spařená a oloupaná čerstvá rajčata), skořici, papriku, hřebíček, sůl a pepř.
4. Vše mírně dusíme asi 2 hodiny. Pokud je nutné podlijeme trochou hovězího vývaru.
V Řecku se ke stifadu podává nejčastěji rýže nebo hranolky, je výborné i s bramborovou kaší.
Žádné komentáře :
Okomentovat