Pikantní polévka z dýně a recept na buchtu k tomu!

Jaké bylo překvapení pro mé rodiče, když zjistili, že omylem zasadili dýně místo cukety. O to jsem ovšem měla větší radost já.
Bohužel nemám vůbec sílu ani čas momentálně vařit. Nicméně tyto dva recepty jsou tak jednoduché, že je musí zvládnou opravdu každý!
Dýňová polévka a dýňová buchta, tak tady je máte.

U dýně je dobré, že polévku můžete vařit opravdu od oka. Nedá se na ní zkazit opravdu nic. A když vaříte jen pro dvě tři osoby, stačí i menší velikosti. Já jsem například dýni na obrázku odměřila následovně: Věděla jsem, že na koláč potřebuji dva hrnky nastouhané dýně, tak jsem si je připravila jako první a zbytek jsem prostě nakrájela na kostičky a uvařila polévku.


Na dýňovou buchtu potřebujete: 

•2 hrnky nahrubo nastrouhané dýně
•3 hrnky polohrubé mouky
•1 hrnek třtinového cukru
•2 lžíce kakaa
•2 lžíce rumu
•2 vanilkové cukry
• prášek do pečiva
• 4 vejce
• 1/2 hrnku oleje
• 1/2 hrnku mléka
• čokoládová poleva, nemusí být


1. Smícháme mouku, cukr, kakao, skořici, vanilkový cukr a prášek do pečiva. Pak do směsi rozklepneme čtyři vejce a všechno pořádně promícháme. 

2. Přidáme olej, mléko a nahrubo nastrouhanou cuketu. Zamícháme a nalijeme do vymazané a vysypané formy. (je úplně jedno jakou použijete, klidně to může být i na pekáč)

3. Pečeme asi půl hodiny v předehřáté troubě na 160 – 170°C. Po vychladnutí zdobíme čokoládovou polevou. 

Buchta díky dýni není vůbec suchá, obvykle navrch dávám čokoládovou polevu. Nyní jsem vynechala, protože se snažím hubnout. Ale na vaření je skvělá čokoláda od Lindtu.

Dýňová polévka dle vaší chuti:
  • dýně nakrájená na kostičky
  • kousek nakrájeného zázvoru - já dávám velikost asi jako palec
  • 1 pórek
  • hovězí vývar
  • lžíce hladké mouky
  • olej na orestování pórku
  • bobkový list - 3 ks
  • špetka muškátového oříšku
  • chilli paprička - sušená stačí a trochu větší špetka taky
  • sůl a bílý pepř na dochucení

1. No oleji osmahnu pórek, zázvor a jakmile zesklovatí, zapráším moukou a míchám, až se vytvoří nevzhledná "kaše". 

2. Přidám dýni, ostatní koření a zaliju vývarem. Až je dýně měkká, odstavím.

3. Rozmixuji tyčovám mixérem, osolím, opepřím a je hotovo. 
4. Můžete samozřejmě přidat smetanu, ale já šetřím kalorie na Vánoce. :)

Někdy do polévky těstě před podáváním přidám "špek".
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Žádné komentáře :

Okomentovat