Quiche lorraine je mou oblíbenou rychlovkou, když má přijít návštěva a potřebuji honem upéct něco slaného k vínu.
Oblíbila jsem si ho ve Francii, kde si ho běžně koupíte v každém bistru a často ho připravují i v Německu poblíž hranic s Alsaskem. Nakonec Alsasko -Lotrinsko je jeho domovinou.
Je výborný s vínem, alsaské, moselské nebo rýnské ryzlinky si o něj přímo říkají.
Na základní těsto potřebujeme:
• 200 g hladké mouky
• 100 g studeného másla, nakrájeného na kousky
• 75 ml vody
• 1 vejce
• 1 lžičku soli
Na náplň potřebujeme:
• 2 lžíce olivového oleje
• 100 g prorostlé slaniny
• 5 velkých vajec
• cca 400 ml mléka, může být napůl se smetanou, ale milovnice štíhlé linie mohou použít jen mléko
• 140 g strouhaného sýra typu ementál nebo gouda
• bylinky (oregano, tymián, případně plochá petřželka nasekaná najemno)
• 2 hrsti sušených hub nebo čerstvých žampionů, těch může být o něco více
• sůl a pepř na dochucení
Toto je dávka na kulatý plech. Na velký koláčový plech quiche připavuji ze dvou dávek, jen poměr nápně trochu zmenším a místo deseti vajec dávám jen 7.
1. Z mouky a dalších ingrediencí vypracuji hladké těsto, které dám ve fólii alespoň na 1 až 2 hodiny odpočívat do lednice.
2. Pokud používám sušené houby, namočím je ve vodě na půl hodiny a podusím v jednom hrnku vody, až se voda vyvaří.
3. Vyválené těsto dám na plech vyložený pečícím papírem a propíchám vidličkou. Na těsto položím pečící papír a zasypu fazolemi, aby se těsto nenafouklo a nedělaly se na něm bubliny. Těsto peču na 200⁰ C 15 minut.
4. Slaninu nakrájenou na malé kousky osmahnu na olivovém oleji.
5. Vejce rozšlehám vidličkou a smíchám se slaninou a dalšími ingrediencemi, které patří do náplně, dochutím a naliji na těsto.
6. Nápň naliji na předpečené těsto a dám péct na dalších 25 minut na 190⁰ C.
Tip: Klasickou náplň je možné samozřejmě obměnit, přidat na kousky nakrájenou cibulku, místo slaniny přidat podušený listový špenát nebo chřest, stačí jen popustit uzdu fantazii a trochu improvizovat.
Žádné komentáře :
Okomentovat