Receptů je internetu nespočet, ten můj se originálu z Paříže blíží nejvíce, nechybí v něm totiž balsamikový ocet, který koláči dodá ten správný šmrnc.
Na rajčatový tarte tatin
potřebujeme:
- 1kg zralých rajčat
- 2 polévkové lžíce a 1 čajovou lžičku třtinového cukru
- 2 polévkové lžíce vody
- 2 polévkové lžíce balsamikového octa
- sůl, pepř
- 2 stružky česneku
- několik snítek čerstvého tymiánu
- 1 lžíci olivového leje
- 1 lžíci másla
- 2 červené cibule jemně nakrájené na měsíčky
- 1 listové těsto
1. Nejprve oloupeme rajčata. Nařízneme je na obou
koncích do křížku a zalijeme vroucí vodou. Necháme je asi minutu ležet ve vodě,
pak vodu slijeme a rajčata velmi snadno oloupeme.
2. V kulaté pečící míse svaříme 2 lžíce vody s 2
lžícemi cukru, dokud cukr nezhnědne. Přilijeme 2 lžíce balsamikového octa
(používám výborný řecký ocet Kalamata) a necháme vařit, dokud ocet nepřestane
prskat.
3. Stáhneme
z ohně, přidáme najemno nakrájený česnek, lístky tymiánu, olej a vše
promícháme. Na zkaramelizovaný základ klademe půlky rajčat rozkrojenou stranou
dolů. Osolíme, opepříme, poklademe snítkami tymiánu a dáme péct do trouby na 250° C asi na dvě
hodiny. Důležité je, aby se z rajčat vypekla všechna šťáva, jinak by z výsledného
koláče byla rozmáčená hrouda.
4. V mezidobí si připravíme cibulku. Na lžíci
másla cibulku restujeme, dokud hezky nezhnědne, přidáme 1 lžičku cukru a ještě
asi 5 minut karamelizujeme.
5.
Jakmile jsou rajčata upečená, pokryjeme je
vrstvou cibulky.
6.
Z těsta vyválíme placku, kterou zakryjeme
rajčata s cibulkou, okraje zasuneme podél boků zapékací mísy a dáme péct
na 20-30 minut na 220° C.
- 85 g másla
- 175 g mouky
- trocha kypřicího prášku do pečiva
- 50 g jemně nastrouhaného parmazánu
- malá hrstka lístků čerstvého tymiánu
- 1 velký žloutek
Rozmělněte máslo v mouce, až se vytvoří malé vločky.
Vmíchejte parmazán, tymián a špetku soli. Přidejte vaječný žloutek a 2 lžíce
studené vody, poté zpracujte těsto. Zabalte do potravinářské fólie.
Žádné komentáře :
Okomentovat