Taky máte slabost pro vánoční perníčky? Naše rodina tedy ano, jsme
všichni vášniví chalupáři a lidové tradice se snažíme dodržovat minimálně o
Vánocích a Velikonocích.
Stromeček ozdobený perníky k tradici patří. Jejich pečení je pro nás skoro obřad, uspořádáme rodinný babinec, posloucháme koledy a tvoříme. Od perníčků zdobených bílkovou polevou jsme se dopracovaly k „uměleckým“ kreacím. Perníčky zdobíme různými semínky a suchými plody a soutěžíme o ten nejkrásnější výtvor.
Taky se už neotravujeme těmi malými, ale tvoříme velké. Když je na stromečku doplníme sušenými plátky pomerančů a červených grepů, je naprosto dokonalý a navíc byt úžasně provoní kořením.
Stromeček ozdobený perníky k tradici patří. Jejich pečení je pro nás skoro obřad, uspořádáme rodinný babinec, posloucháme koledy a tvoříme. Od perníčků zdobených bílkovou polevou jsme se dopracovaly k „uměleckým“ kreacím. Perníčky zdobíme různými semínky a suchými plody a soutěžíme o ten nejkrásnější výtvor.
Taky se už neotravujeme těmi malými, ale tvoříme velké. Když je na stromečku doplníme sušenými plátky pomerančů a červených grepů, je naprosto dokonalý a navíc byt úžasně provoní kořením.
Na perníkové figurky potřebujeme:
- 1000 g hladké mouky
- 300 g moučkového cukru
- 100 g másla
- 200 g medu
- 4 vejce +1 na potření
- 1 ½ lžičky jedlé sody
- 2 lžíce mletého perníkového koření (hřebíček, skořice, badyán, anýz)
- 2-3 lžíce kakaa podle toho, jak tmavé chcete perníčky mít.
- mandle, slunečnicová, dýňová, sezamová semínka, brusinky na zdobení perníků
2. Z vyváleného těsta vykrajujeme různé tvary, které potřeme rozšlehaným vejcem a zdobíme dle fantazie semínky.
3. Pečeme v troubě předehřáté na 180° C.
Tip: Formičky na velké perníky mi kdysi dávno vyrobil můj šikovný manžel, zkute taky zaměstnat toho svého. A kdyby vám bylo líto perníčky po Vánocích vyhodit, můžete jimi ozdobit stromky na zahradě a udělat radost ptáčkům :-).
Žádné komentáře :
Okomentovat