Vánoce se blíží a i já letos měla snahu upéci alespoň jeden druh cukroví. Můj nejoblíbenější je právě na linecké cukroví. Je starý několik generací a pochází z Jižních čech. Nechci se chvástat, ale upřímně - lepší jsem zatím nejedla! A protože jsem ve finále na vykrajování neměla čas, nacpala jsem těsto do formy a rázem z toho byl linecký koláč na neděli, který se dá péci po celý rok. Letos je pečení na Mahu. Já budu jen tiše přihlížet...
Linecké cukroví děláme rovnou z kila mouky, protože je naše nejoblíbenější. Ale na pár plechů můžete vyzkoušet jen z půlky.
Mimochodem tento koláč je právě z poloviční dávky. Těsto jsem vyválela na placku, přehodila do formy a potřela marmeládou /brusinkovou, protože je pěkně ostrá a mám ji nejraději/.
Místo klasické mřížky jsem vykrájela hvězdičky a ledabyle pokladla navrch.
Tím jsem si dost zkrátila čas a ubrala práci s výrobou pruhů a měřením.
Recept na linecké cukroví:
- 1 kg hladké mouky
- 350 g moučkového cukru
- 600 g másla
- kůra z jednoho citrónu
- 8 žloutků
- 2 vanilkové cukry
- Těsto nechte před pečením pěkně uležet v lednici. Klidně i přes noc! Bude se vám lépe vykrajovat.
Žádné komentáře :
Okomentovat