Thajská polévka Tom kha kai: Recept trochu po česku

Milujeme thajskou polévku Tom kha kai a nejvíce jsme si ji oblíbili z Modrého zubu u Václavského náměstí.
Doma jsem ji ale nikdy nevařila, protože prostě nemám čas, shánět ty správné ingredience, ale naštěstí mám Báru a M&S. Takže od této chvíle si ji uvaříme, kdykoliv se nám zachce a je opravdu thajská!
Bára tam totiž tráví celou zimu a ví, jak ji zmáknout i u nás. A co je důležité, není vůbec těžká na přípravu!


Ingredience pro 4 osoby:
200 g kuřecí prsa nakrájené na kousky (podle oka, může být i méně)
1 litr kuřecího vývaru
1 šalotka (i malá normální cibulka se snese, když je nejhůř) na kostičky
1 batáta na kostičky
1 mrkev na kolečka
80 g hub šitaké nebo žampiony na plátky
10 cm zázvoru nakrájeného na plátky
kůra z jednoho citrónu (plátky) - náhrada za citrónovou trávu
šťáva z půlky citrónu
hrst čerstvého koriandru
sůl na dochucení

co jsem koupila v M&S
3-4 listy Kaffir lime leaves (najdete v sekci koření)
1-3 chilli papričky podle pálivosti, já koupila EASY CHILLI sterilizované ve skleničce, vydrží i měsíc po otevření a v pohodě nahradí chilli papričky, které klidně můžete dát do polévky i sušené
pár lžic cukru, který doma zrovna máte, my máme třtinový
1 konzerva kokosového mléka 400 ml

Zeleniny, hub i masa si dejte dle libosti. Záleží, jak máte rádi husté polévky. Nejlepší je rozleželá až druhý den, ale věřte mi, to vám stejně asi nezbyde! :)

1. Na olivovém oleji osmahněte šalotku a přidejte na kousky nakrájené kuřecí maso. Jakmile se zatáhne, přelijte litrem kuřecího vývaru.

2. Dále do hrnce vsypte nakrájenou batátu, zázvor, houby, mrkev, kůru z citrónu, kerírové listy a osolte. Vařte 15 až 20 minut. Pokud se vám batáta rozvaří, nevadí. Jak říká Bára, bude polévka aspoň trochu hustá.

3. Po uplynutí doby přidejte celá rajčátka, vlijte kokosové mléko a začíná fáze dochucování. Pro otrlé 3 chilli papričky, já je tam tedy dávám. Na celou dávku polévky asi tak 2 lžíce třtinového cukru a šťáva z půlky citrónu. Ale to fakt záleží na vaší chuti. Cukr prý nemusí být, ale nezapomeňte osolit!

4. Až na talíři posypte lístky koriandru.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Žádné komentáře :

Okomentovat