Ohřátá je hned a krásně zahřeje i zasytí. Zelňačka je prostě zimní klasika.
Na 6 – 8 porcí potřebujete:
- 250 g kvalitní paprikové klobásy
- 2 větší cibule
- 500 g bílého kysaného zelí
- 100 g anglické slaniny
- 6 brambor nakrájených na kostičky
- 2 kostky hovězího bujonu
- kmín
- olej
- sůl
- 8 kuliček nového koření
- asi 6 listů bobkového listu
- 4 -5 lžiček sladké papriky
- 1 a ½ l vroucí vody
- 5-6 lžic hladké mouky
- 1 větší kelímek kysané smetany
2. Zelí sceďte, pokud je příliš kyselé, propláchněte vodou, nechte okapat a pokrájejte na menší kousky. Přidejte k cibuli spolu s bobkovým listem, novým kořením a bujonem. Zalijte horkou vodou. Vše povařte asi 5-10 minut, dokud zelí nezměkne.
3. Brambory s kmínem povařte zvlášť v malém množství vody.
4. Jakmile je zelí změklé, přidejte uvařené brambory a lehce zaprašte moukou. Pečlivě míchejte, aby se nevytvořily žmolky. Vše ještě chvilku povařte. Někdo na zahuštění přidává jíšku, já ji nepoužívám, z klobásy je v polévce tuku až až.
5. Na závěr vmíchejte kysanou smetanu, která zelňačku krásně zjemní.
Žádné komentáře :
Okomentovat