Domácí zelňačka: Klasika, která se nikdy nepřejí

Jste na horách a nebaví vás vařit hned po návratu z lyží nebo zimní túry? Nebo třeba jen nestíháte přes týden uvařit teplou večeři?  Pak vřele doporučuji navařit velký hrnec domácí zelňačky, které jen prospěje, když se trochu rozleží.

Ohřátá je hned a krásně zahřeje i zasytí. Zelňačka je prostě zimní klasika.




Na 6 – 8 porcí potřebujete:
  • 250 g kvalitní paprikové klobásy
  • 2 větší cibule
  • 500 g bílého kysaného zelí
  • 100 g anglické slaniny
  • 6 brambor nakrájených na kostičky
  • 2 kostky hovězího bujonu
  • kmín
  • olej
  • sůl
  • 8 kuliček nového koření
  • asi 6 listů bobkového listu
  • 4 -5 lžiček sladké papriky
  • 1 a ½ l vroucí vody
  • 5-6 lžic hladké mouky
  • 1 větší  kelímek kysané smetany
1. Cibuli a slaninu nakrájejte na malé kousky a osmahněte na oleji. Přidejte klobásu nakrájenou na plátky a sladkou papriku a vše společně chvíli restujte.

2. Zelí sceďte, pokud je příliš kyselé, propláchněte vodou, nechte okapat a pokrájejte na menší kousky. Přidejte k cibuli spolu s bobkovým listem, novým kořením a bujonem. Zalijte horkou vodou. Vše povařte asi 5-10 minut, dokud zelí nezměkne.

3. Brambory s kmínem povařte zvlášť v malém množství vody.

4. Jakmile je zelí změklé, přidejte uvařené brambory a lehce zaprašte moukou. Pečlivě míchejte, aby se nevytvořily žmolky. Vše ještě chvilku povařte. Někdo na zahuštění přidává jíšku, já ji nepoužívám, z klobásy je v polévce tuku až až.

5. Na závěr vmíchejte kysanou smetanu, která zelňačku krásně zjemní.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Žádné komentáře :

Okomentovat