Na 4 porce "coda alla vaccinara" potřebujete:
- asi 1,5 kg hovězí oháňky, kterou si v řeznictví nechte hned nasekat na menší kousky
- 150 g bílé slaniny (neměla by být prorostlá)
- olivový olej
- 2 najemno nakrájené červené cibule
- 2 najemno nakrájené mrkve
- 3 řapíky celeru, opět pokrájené na velmi jemné kousky
- 2 polévkové lžíce najemno nasekané plocholisté petržele
- 3 stroužky najemno nakrájeného česneku
- 500 ml suchého bílého vína
- 1000 g konzervovaných krájených rajčat
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- hovězí vývar
- šafrán (asi 5 pestíků, lze ho nahradit i mletým)
2. Přidejte nasekanou oháňku a ze všech stran osmahněte.
3. Přidejte šafrán a všechnu najemno nakrájenou zeleninu a na mírném ohni vše orestujte.
4. Maso se zeleninou zalijte bílým vínem a vařte na mírném ohni asi 20 minut.
5. Přidejte krájená rajčata, osolte a opepřete. Pod pokličkou duste na mírném ohni asi 2,5-3 hodiny.
Pomalé dušení je základem úspěchu, hotová oháňka by měla být měkká, téměř se rozpadat a jít lehce oddělit od kosti. Pokud je omáčka příliš hustá nebo máte pocit, že maso potřebuje ještě dušení, podlijte trochou hovězího vývaru.
Oháňku podávejte nejlépe s bramborou kaší, podle italského vzoru můžete jako přílohu zvolit i polentu.
Tip: v Itálii tento recept vylepšují na závěr přidáním piniových semínek, rozinek a přibližně jedné polévkové lžíce kakaa a vše ještě dalších 15 minut podusí.
Žádné komentáře :
Okomentovat