Pokud máte chuť na lahodnou zimní polévku, vřele doporučuji vyzkoušet kaštanovou. Příprava je rychlá, jednoduchá a recept Romana Puluse, který jsem si vygooglovala nemá chybu. Vůbec se nedivím, že jídla z kaštanů patřily v minulosti k slavnostním pokrmům. Tak honem do toho, čerstvé kaštany jsou ještě stále k dostání!
Na polévku potřebujete:
- 200g oloupaných kaštanů
- 50 ml sladké smetany
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 řapík celeru
- 1 malou cibulku
- 50 g másla
- 2 plátky čerstvého zázvoru
- sůl
- pepř
1. Kaštany nařízněte na vypouklé straně do křížku a povařte asi 8 minut. Ještě teplé pečlivě oloupejte, nesmí na nich zbýt žádná slupka. Mně se osvědčilo je rozříznout na půlky a dužinu z nich jednoduše vydlabat.
2. Najemno nakrájenou cibulku orestujte na másle, přidejte nakrájený řapíkatý celer, kaštany a zázvor a ještě chvilku restujte.
3. Zalijte zeleninovým vývarem a vařte asi půl hodiny. Já jsem použila vývaru asi 3/4 litru a bohatě stačil - polévka je potom krémovější.
4. Rozmixujte dohladka a ještě propasírujte přes síto, dosolte a lehce opepřete.
5. Polévku zjemněte smetanou, prohřejte a můžete servírovat.
Žádné komentáře :
Okomentovat