Afghánské plněné taštičky ashak jsou jedno z nejlepších jídel, které jsem ochutnala v restauraci Kábul. Nadchly mě natolik, že jsem začala googlovat recepty a vyzkoušela je připravit také doma. Příprava je sice pracnější, ale výsledek stojí za čas strávený v kuchyni. Kombinace orientálního koření, masové omáčky a taštiček plněných pórkem je neuvěřitelně lahodná.
Na těsto je potřeba:
- 1000 g hladké mouky
- 2 lžíce soli
- 500 ml vody
- 1 lžíce rostlinného oleje
- Pozn. Na 4 velké porce bohatě postačí poloviční dávka
Na masovou omáčku je potřeba:
- rostlinný olej
- 2 velké najemno nakrájené cibule
- 4 najemno nakrájené stroužky česneku
- 1000 g mletého hovězího nebo jehněčího masa
- 1 červená paprika nakrájená na malé kousky
- 400 g krájených konzervovaných rajčat
- 2 středně velké červené chilli papričky nebo mleté chilli koření
- 1 polévková lžíce kurkumy
- 1 lžička soli
- 250 ml vařící vody
- 1 šálek vařené červené čočky
Na náplň do taštiček je potřeba:
- 1000 g najemno nakrájeného pórku
- 1 lžíce mletého černého pepře
- 1 lžíce soli
- 2 lžíce změklého másla
- svazek najemno nasekaného čerstvého koriandru
Česnekový jogurt
- 1 velký jogurt řeckého typu
- 2 stroužky česneku
- sůl
- sušená máta
1. Příprava těsta: do mísy nasypte mouku, přidejte sůl, olej a postupně vmíchávejte vodu. Hustotu je třeba hlídat, těsto by nemělo být řídké, není tedy nutné použít všechnu vodu. Hmotu vyklopte na vál a ručně zpracovávejte 8-10 minut, dokud není hladké a elastické. Zabalte do potravinové fólie a nechte v lednici odpočinut minimálně 30 minut.
2. Příprava masové omáčky: v hrnci rozehřejte olej, přidejte cibuli a česnek a smažte dozlatova. Vyjměte z hrnce a na zbývajícím oleji osmahněte maso, dokud nezhnědne a tekutina z masa se neodpaří (trvá to asi 10-15 minut). Přidejte zbývající ingredience, promíchejte a asi 2 minuty povařte. Přidejte vroucí vodu, zakryjte pokličkou, stáhněte oheň a duste asi 30 minut. Přidejte čočku a promíchejte.
3. Příprava taštiček: těsto rozdělte na 8 kousků a každý zpracujte do bochánků, které opět zakryjte fólií, aby neoschly. Postupně jednotlivé bochánky rozválejte na placky a ve strojku na těstoviny zpracujte na tloušťku asi 2 mm. Vykrájejte placičky, já jsem tvořila větší o průměru asi 10 cm a velikost mi vzhledem k pracnosti velmi vyhovovala. Těsto můžete nakrájet i na čtverce, tím ušetříte trochu práce. Do středu každého kousku položte náplň z pórku s koriandrem. Okraje potřete trochou vody a pečlivě stiskněte. Okraje ještě stlačte vidličkou. Vařte ve vodě 3-4 minuty. Po vyjmutí osušte.
4. Příprava jogurtu: jogurt smíchejte s rozmačkaným česnekem, solí a drcenou sušenou mátou.
5. Servírování: na talíř naneste tenkou vrstvu jogurtu. Na něj poklaďte taštičky, polijte je masovou omáčkou a ozdobte lístky čerstvého koriandru nebo posypte sušenou drcenou mátou.
6. Na závěr už jen sklízejte ovace strávníků- nemůžou vás minout!
Žádné komentáře :
Okomentovat