Půvab této pizzy je v tom, že se prodává na kousky a můžete si vybrat několik druhů dle chuti.
Ovšem k mé velké lítosti nejsem v Itálii tak často, jak bych si přála, a tak si občas připravím Itálii "domácí". Není to vůbec složité a troufám si říci, že moje "oblohy" se blíží italským originálům více, než jsou ty české. Bramborovou, cuketovou nebo s červenou čekankou u nás opravdu nedostanete.
Na těsto potřebujeme:
- 600 ml vlažné vody
- 25 g droždí
- 1000 g hladké mouky
- 6 lžic olivového leje
- malou lžičku soli
- 1 polévkovou lžíci krystalového cukru
Dále potřebujeme:
- lilek
- strouhaný permezán
- mozzarelu nakrájenou na malé kousky
- konzervovaná krájená rajčata nebo rajčatové pyré passata
- bazalku
- cibuli
- sůl
- olej na smažení
Příprava těsta:
1. Droždí rozdrobíme do 100 ml vlažné vody, přidáme cukr
a pečlivě rozmícháme, až se vše rozpustí a spojí dohromady.
2. Ve zbývající vlažné vodě rozmícháme sůl a olivovový olej.
3. Mouku nasypeme do mísy, přilijeme rozpuštěné droždí a
promícháme.
4. Přilijeme vodu s olivovým olejem, znovu promícháme a
hmotu vyklopíme na pracovní desku.
5. Těsto ručně asi 10 - 15 minut zpracováváme na desce,
dokud není dokonale hladké a nelepí se. Poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme 1 - 1 1/2
hodiny kynout, mělo by zdvojnásobit objem.
Než těsto vykyne, připravíme si další ingedience.
Lilek nakrájíme na plátky, posolíme a necháme alespoň půl hodiny vypotit. Vypocenou tekutinu vysušíme a plátky lilku osmažíme v oleji. |
Po smažení klademe na papírovou utěrku a pečlivě otřeme přebytečný tuk. |
Najemno nakrájenou cibulku lehce osmahneme na olivovém oleji, nesmí zhnědout! Přilijeme krájená, konzervovaná rajčata, osolíme, přidáme bazalku a dusíme asi 10 minut.
Dokončení přípravy:
Vykynuté těsto vyválíme, naneseme tenkou vrstvu rajčatové omáčky, posypeme parmezánem, poklademe plátky osměžených lilků. Na lilky naneseme zbytek rajčatové omáčky a dáme péct na 20 minut do trouby předehřáté na 200 ⁰C. Chvíli před dopečením pizzu posypeme mozzarelu pokrájenou na malé kousky a zapečeme.
Žádné komentáře :
Okomentovat