Pizza parmiggiana: Naučte se tu pravou!

Také milujete italskou pizzu? Já rozhodně. Napřáklad v Římě už mám vychytané, kde je nejlepší pizza al taglio. Třeba u Pantheonu nebo v ulici Via del Pellegrino u Campo dei Fiori.
Půvab této pizzy je v tom, že se prodává na kousky a můžete si vybrat několik druhů dle chuti.
Ovšem k mé velké lítosti nejsem v Itálii tak často, jak bych si přála, a tak si občas připravím Itálii "domácí". Není to vůbec složité a troufám si říci, že moje "oblohy" se blíží italským originálům více, než jsou ty české. Bramborovou, cuketovou nebo s červenou čekankou u nás opravdu nedostanete.


Na těsto potřebujeme:
  • 600 ml vlažné vody
  • 25 g droždí
  • 1000 g hladké mouky
  • 6 lžic olivového leje
  • malou lžičku soli
  • 1 polévkovou lžíci krystalového cukru
Tato dávka stačí na 4 pizzy o průměru 30 cm nebo 3 velké plechy.

Dále potřebujeme:
  • lilek
  • strouhaný permezán
  • mozzarelu nakrájenou na malé kousky
  • konzervovaná krájená rajčata nebo rajčatové pyré passata
  • bazalku
  • cibuli
  • sůl
  • olej na smažení
Poměr ingrediencí je nutné si zvolit podle množství těsta.

Příprava těsta:

1. Droždí rozdrobíme do 100 ml vlažné vody, přidáme cukr a pečlivě rozmícháme, až se vše rozpustí a spojí dohromady.

2. Ve zbývající vlažné vodě rozmícháme sůl a olivovový olej.

3. Mouku nasypeme do mísy, přilijeme rozpuštěné droždí a promícháme.

4. Přilijeme vodu s olivovým olejem, znovu promícháme a hmotu vyklopíme na pracovní desku.

5. Těsto ručně asi 10 - 15 minut zpracováváme na desce, dokud není dokonale hladké a nelepí se. Poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme 1 - 1 1/2 hodiny kynout, mělo by zdvojnásobit objem. 

Než těsto vykyne, připravíme si další ingedience.

Lilek nakrájíme na plátky, posolíme a necháme alespoň půl hodiny vypotit. Vypocenou tekutinu vysušíme a plátky lilku osmažíme v oleji. 


Po smažení klademe na papírovou utěrku a pečlivě otřeme přebytečný tuk.
Najemno nakrájenou cibulku lehce osmahneme na olivovém oleji, nesmí zhnědout! Přilijeme krájená, konzervovaná rajčata, osolíme, přidáme bazalku a dusíme asi 10 minut.

Dokončení přípravy:
Vykynuté těsto vyválíme, naneseme tenkou vrstvu rajčatové omáčky, posypeme parmezánem, poklademe plátky osměžených lilků. Na lilky naneseme zbytek rajčatové omáčky a dáme péct na 20 minut do trouby předehřáté na 200 ⁰C. Chvíli před dopečením pizzu posypeme mozzarelu pokrájenou na malé kousky a zapečeme. 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Žádné komentáře :

Okomentovat