Na těsto potřebujeme:
- 260 g hladké mouky
- 75 g studeného másla
- 2 čajové lžičky prášku do pečiva
- špetku soli
- 1 vejce
- 120 ml mléka nebo smetany
- 200g strouhaného sýra ementálového typu nebo nivy, můžeme použít i obyčejnou cihlu, ementál i niva jsou ale pikantnější a chuť vylepší
- na kousky nakrájená sušená rajčata a olivy
2. V míse smícháme mouku se solí a práškem do pečiva.
3. K mouce přidáme na malé kousky nakrájené máslo, nastrouhaný sýr (trochu si odložíme stranou na posypání) a zpracujeme na drobenku. Nejlepší je máslo do mouky zapracovat prsty a občas směs „načechrat". Čím více vzduchu do těsta dostaneme, tím lépe scones při pečení vyběhnou.
4. V misce s drobenkou si uděláme důlek a vlijeme mléko s rozšlehaným vejcem. Mléko opět velmi opatrně zapracujeme. Těsto vyklopíme na vál a ještě několikrát propracujeme rukou. Na těsto netlačíme, zpracováváme ho zlehka, aby scones vyběhly.
5. Na pomoučeném válu vyválíme placku vysokou asi 2,5 cm a vykrajovátkem nebo skleničkou namočenou v mouce vykrájíme kolečka o průměru 5-7 cm případně menší, chceme-li je podávat jako jednohubky. Z jedné dávky je asi 7-10 buchtiček.
6. Kolečka dáme na plech vyložený pečícím papírem a potřeme rozšlehaným vejcem nebo mlékem, posypeme zbývajícím strouhaným sýrem.
7. Pečeme 15-18 minut, dokud buchtičky nevyběhnou a nezezlátnou.
Tip: scones nevydrží dlouho vláčné, pokud se ale zamrazí, na své výtečné chuti nic neztratí. A když přijde návštěva, stačí sáhnout do mrazáku a scones rozpéct.
Žádné komentáře :
Okomentovat