Miluji autentickou restauraci Kábul v Praze, patří k mým nejoblíbenějším. Cokoliv jsem si tam objednala, bylo skvělé. A tak první letošní návštěva mě inspirovala ke googlování afghánských receptů. Polévka z červené čočky "dal" (také dahl nebo daal) se mi povedla hned napoprvé a je jednoduše skvostná. Kombinace orientálních koření s červenou čočkou vás musí nadchnout.
Na polévku dal budete potřebovat:
• 1 polévková lžíce sezamového oleje
• 2 najemno nakrájené cibule
• 2 najemno nakrájené stroužky česneku
• 1 polévková lžíce čerstvého strouhaného zázvoru
• 4 šálky zeleninového vývaru nebo vody
• 1 šálek červené čočky
• 1 čajová lžička mletého kmínu
• 1 čajová lžička koriandru
• 1 čajová lžička kurkumy
• ¼ čajové lžičky kardamomu
• ¼ čajové lžičky skořice
• ¼ čajové lžičky kajenského pepře
• 1 čajová lžička soli
• 2 polévkové lžíce rajčatového protlaku
1. Na sezamovém oleji osmahněte cibulku, česnek a zázvor dokud nezesklovatí.
2. Přidejte vývar nebo vodu, čočku, všechno koření a sůl. Vařte zakryté asi 20 minut, dokud čočka nezměkne.
3. Přidejte rajský protlak a ještě několik minut povařte. Pokud je polévka příliš hustá, nařeďte trochou vody.
4. Před podáváním můžete ozdobit sójovým jogurtem a lístky koriandru.
Žádné komentáře :
Okomentovat