Chřest trochu jinak: Tagliatelle s pestem ze zeleného chřestu

Chřestová sezona je tady, a tak jsem se rozhodla trochu experimentovat a obohatit chřestový repertoár o nějaké novinky. O skvělém italském rizotu jsem psala vloni a napadlo mě, že inspiraci bych mohla najít jak jinak v italské kuchyni. Pesto z chřestu je úžasně jemné a v kombinaci s pikantním parmezánem nemá chybu!


Na 4 porce je potřeba:
  • 1 svazek zeleného chřestu
  • olivový olej
  • šťáva z poloviny citrónu
  • sůl
  • půl lžičky strouhaného muškátového oříšku
  • hrst piniových oříšků nebo sekaných mandlí
  • 2 šalotky
  • 1 stroužek česneku
  • hrst najemno nasekané plocholisté petržele
  • 100 g strouhaného parmezánu
  • 500 g těstovin

1. Chřest oloupejte škrabkou na brambory, odřízněte dřevnaté spodní konce a odkrojte špičky. Nakrájené stonky uvařte ve vodě, špičky si odložte na závěr na ozdobu.

2. Uvařený chřest rozmixujte se lžící olivového oleje.

3. Na rozpáleném olivovém oleji nejprve osmahněte rozpůlený česnek, jakmile začne zlátnout, vyjměte ho. Do oleje přidejte najemno nakrájenou šalotku a nechte zesklovatět.  Přidejte rozmixovaný chřest, šťávu z půlky citrónu, piniové oříšky nebo mandle, muškátový oříšek a sůl. Směs nechte důkladně prohřát, před podáváním ještě vmíchejte strouhaný parmezán.

4. Pak ještě orestujte špičky chřestu, můžete i předem, na olivovém oleji.

5. Těstoviny uvařené al dente smíchejte s chřestovým pestem a nasekanou petrželkou.

6. Na talíři ozdobte orestovanými chřestovými špičkami a trochou petržele.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Žádné komentáře :

Okomentovat