Recept na italského králíka je další ze středomořských pochoutek, kterou jsem poprvé ochutnala u mých italských přátel. Příprava je jednoduchá, ráno jsme s kamarádkou králíka nachystaly, vše daly do hrnce dusit a vyrazily nakupovat na místní trh. Za necelé dvě hodinky byla nakoupená paráda a králík hotový k podávání.
- 1 naporcovaného králíka
- 1 větší řapík celeru
- 1 větší cibuli
- 1 větší mrkev
- 1 stroužek česneku
- 1 plechovku krájených konzervovaných rajčat nebo odpovídající množství čerstvých rajčat -zbavených slupky
- 2 polévkové lžíce rajského protlaku
- 2dl suchého bílého vína
- hrst čerstvých bylinek (šalvěj, rozmarýn, oregano)
- ocet
- sůl a pepř
- extra virgin olivový olej
1. Pokud máte dostatek času, naložte králíka do studené vody, do které přidáte asi 4 polévkové lžíce octa, a nechte přes noc marinovat v lednici. Pokud nemáte čas, marinujte alespoň jednu až dvě hodiny.
2. Celer, cibuli a mrkev nakrájejte na velmi jemné kousky, mrkev můžete nastrouhat najemno na struhadle. Osmahněte vše na olivovém oleji, až zelenina zesklovatí. Tomuto“ univerzálnímu“ základu pro mnoho italských pokrmů se říká sofritto. Používá se při přípravě různých masových pokrmů, rizota, gulášů z chobotnice nebo sépie.
4. Ke králíkovi přidejte sofritto, nakrájený česnek, společně krátce orestujte a zalijte bílým vínem. Jakmile se víno odpaří, přidejte konzervovaná rajčata, čerstvé bylinky, osolte, opepřete a přikryjte pokličkou.
5. Na mírném ohni duste asi 2 hodiny. Pokud je to nutné, podlijte trochou masového vývaru.
6. Podávejte s osmaženými plackami z polenty nebo bramborovou kaší. A nezapomeňte na dobrou sklenkou italského vína. Třeba Vermentina di Gallura ze Sardinie.
Žádné komentáře :
Okomentovat