- 500 g hrubé mouky
- 1 kávovou lžičku soli
- ¼ l mléka
- 50 g droždí
- 1 vejce
- 1 lžíci krupicového cukru
- ostružiny
2. Do mísy vsypte mouku, přidejte lžičku soli, zalijte vlažným mlékem s rozšlehaným vejcem a přidejte rozpuštěné droždí.
3. Vypracujte tuhé, nelepivé těsto. Kdo vlastní dostatečně silný robot, jistě ho ocení.
4. Lehce posypte hladkou moukou, zakryjte utěrku a nechte asi hodinu kynout. Těsto by mělo zdvojnásobit objem.
5. Z těsta vytvořte váleček, nakrájejte na kousky, vytvořte z nich placičky, naplňte ostružinami a nechte ještě asi 15 minut kynout zakryté utěrkou.
6. Vykynuté knedlíky vložte do vařící vody a vařte 5 minut přikryté pokličkou. Poté odkryjte a vařte dalších 3-5 minut. Další možností je vařit knedlíky na pařáku omaštěném olejem a zakryté pokličkou.
7. Uvařené knedlíky hned propíchejte vidličkou, aby z nich vyšla pára.
8. Než se knedlíky uvaří, rozvařte ostružiny s trochou cukru.
9. Hotové knedlíky servírujte dle chuti s kysanou smetanou, tvarohem, posypané cukrem, polité másla... ale hlavně na závěr polijte rozvařenými ostružinami.
Děvčata, vařte na páře. To nelze nikdy zkazit, převařit a tak. A není třeba nic propichovat. Knedlíky jsou hebké a suché a dobře se i skladují. Už starej James Watt zjistil, že pára dělá zázraky. Zdraví babička Hanka
OdpovědětVymazat