Na dezert potřebujete:
- oloupané hrušky zbavené jadřinců, můžete je rozpůlit nebo použít celé. Na uvedenou dávku vína použijte asi 4 kusy
- 1/2 l kvalitního červeného vína
- 1 dl portského vína
- 100 g cukru
- šťávu ze 1/4 citrónu
- šťávu z 1 mandarinky nebo 1/2 pomeranče
- asi 10cm dlouhý špalíček skořice rozdrcený na menší kousky
- 8-10 hřebíčků
- 1 hvězdičku badyánu
1. Hrušky a koření vložte do hrnce, přisypte cukr a přilejte šťávu z citronu a pomeranče nebo mandarinky, víno a portské.
2. Vařte na velmi mírném plameni asi 20 minut. Délka vaření záleží na tom, jak je hruška tvrdá. Hrušky občas otočte, pokud jste použili celé, a přelijte tekutinou.
3. Uvařené hrušky vyjměte a nechte vychladnout. Pokud si dezert chystáte o dne dříve, nechte je ještě přes noc marinovat.
4. Zbylé víno zredukujte při vysokém varu na hustý sirup.
5. Hrušky naservírujte na talíře, zalijte redukcí z vína, a pokud nehubnete, můžete ještě ozdobit šlehačkou.
Žádné komentáře :
Okomentovat