Tarte flambée v Alsasku, Flammkuchen v Porýní: Skvělý slaný koláč k vínu


Při svých cestách po krásném německém Porýní jsem doslova propadla místní specialitě, pocházející z Alsaka – slanému koláči Flammkuchen.

Ten klasický je posypaný slaninou a cibulí. Na jídelních lístcích ale najdete řadu dalších variant: s lososem, kozím sýrem, špenátem…V kombinaci s ryzlinky, které jsou v této oblasti jedinečné, si nedovedu představit nic lepšího k večernímu posezení na břehu Rýna nebo Mosely. Ale skvělý bude i jako slaný koláč k vínu v Čechách! 

Na těsto na jeden plech potřebujeme:



  • 200g hladké mouky
  • 125 ml sodovky nebo minerálky
  • špetku soli
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje

  • Na oblohu potřebujeme:

    • asi 50 g slaniny
    • 2 najemno nakrájené cibule
    • 200 g kysané smetany

    1. Mouku, sodovku, olivový olej a sůl zpracujeme do hladkého pružného těsta, které se nesmí lepit k podložce. Těsto dáme ve fólii na chvilku vychladit do lednice.

    2. Z těsta vyválíme tenký plát vysoký asi 3-5 mm. Potřeme kysanou smetanou, posypeme nakrájenou slaninou a cibulí. Nakonec posolíme a popepříme.

    3. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 20 minut.

    Mimochodem, do Porýní se nejrychleji dostane s leteckou společností Germanwings.
    Z letiště Kolín nad Rýnem/Bonn dojedete za chvilku vlakem do Kolína nebo autobusem do Bonnu. Do krásných Cách trvá cesta vlakem asi hodinku.

    Tipy kam na víno nebo pivo:
    V Kolíně musíte zajít určitě na pivo, místní specialitu Kölsch podávají v dvoudeckových skleničkách, krásné posezení je třeba na nábřeží u Rýna v Rheinzeit nebo v  pivnici  Peters Brauhaus.
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Žádné komentáře :

    Okomentovat