Při svých cestách po krásném německém Porýní jsem doslova propadla místní specialitě, pocházející z Alsaka – slanému koláči Flammkuchen.
Ten klasický je posypaný slaninou a cibulí. Na jídelních lístcích ale najdete řadu dalších variant: s lososem, kozím sýrem, špenátem…V kombinaci s ryzlinky, které jsou v této oblasti jedinečné, si nedovedu představit nic lepšího k večernímu posezení na břehu Rýna nebo Mosely. Ale skvělý bude i jako slaný koláč k vínu v Čechách!
Na těsto na jeden plech potřebujeme:
Na oblohu potřebujeme:
- asi 50 g slaniny
- 2 najemno nakrájené cibule
- 200 g kysané smetany
1. Mouku, sodovku, olivový olej a sůl zpracujeme do hladkého pružného těsta, které se nesmí lepit k podložce. Těsto dáme ve fólii na chvilku vychladit do lednice.
2. Z těsta vyválíme tenký plát vysoký asi 3-5 mm. Potřeme kysanou smetanou, posypeme nakrájenou slaninou a cibulí. Nakonec posolíme a popepříme.
3. Pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 20 minut.
Mimochodem, do Porýní se nejrychleji dostane s leteckou společností Germanwings.
Z letiště Kolín nad Rýnem/Bonn dojedete za chvilku vlakem do Kolína nebo autobusem do Bonnu. Do krásných Cách trvá cesta vlakem asi hodinku.
Tipy kam na víno nebo pivo:
V Kolíně musíte zajít určitě na pivo, místní specialitu Kölsch podávají v dvoudeckových skleničkách, krásné posezení je třeba na nábřeží u Rýna v Rheinzeit nebo v pivnici Peters Brauhaus.
Žádné komentáře :
Okomentovat