Na polévku potřebujeme:
- 2 lilky
- 3 cibule
- 3 stroužky česneku
- 6 červených paprik
- ½ konzervy krájených rajčat
- Zeleninový vývar
- ½ kávové lžičky sušené chilli papričky
- 1-2 lžičky mletého římského kmínu
- 1-2 lžičky uzené papriky
- Sůl a pepř
- Kysanou smetanu na ozdobu
1. Omyté lilky propícháme ze všech stran vidličkou a dáme péct na cca 40-50 minut na 220 ͦC. Zároveň s lilkem upečeme i červené papriky, nemusíme se bát, pokud nám začnou černat. Upečené papriky oloupeme.
Na loupání paprik jsou dva triky. Buď je necháme chvíli odležet v uzavřeném igelitovém pytlíku, nebo je dáme do mísy a zalijeme ledovou vodou. V obou případech by měla jít slupka snadno odstranit. Z upečeného lilku vydlabeme dužinu.
2. Na olivovém oleji osmahneme česnek, chilli papričku a cibulku.
3. K cibulovému základu přidáme upečený lilek a papriky, přilijeme půl konzervy rajčat, zalijeme zeleninovým vývarem, přidáme uzenou papriku a římský kmín (tímto aromatickým kořením dochucujeme raději postupně), sůl, případně pepř a necháme asi 20 minut vařit. Polévka by měla být krémová, tak s vývarem raději pomalu, přidat se dá vždy.
4. Na závěr polévku rozmixujeme a podle potřeby ještě dochutíme.
5. Můžeme podávat ozdobenou malým kopečkem kysané smetany.
Žádné komentáře :
Okomentovat