Ořechový koláč podle FOODU je dokonalý

Do ořechového koláče podle časopisu FOOD jsem se zamilovala nejen já, ale každý kdo ho ochutnal. Je to opravdu hit. Někdy (oproti původnímu receptu) do náplně dávám mix ořechů a mandlí, alergici určitě ocení čistě mandlovou náplň. Těžko říct, která je lepší.


Na těsto potřebujeme:
  • 175 g hladké muky
  • 85 g chladného másla
  • 1 žloutek
  • 50 g krupicového cukru
  • 1-2 lžíce studené vody
Na náplň potřebujeme:
  • 220 g vlašských ořechů nebo oloupaných mandlí, případně polovinu mandlí a polovinu ořechů
  • 125 g másla
  • 125 g krupicového cukru
  • 40 ml smetany nebo mléka
  • 50 g medu
  • ½ lžičky vanilkové esence
1. Z mouky, másla, cukru, žloutku a vody vypracujeme těsto. Vyválíme placku, kterou dáme do dortové formy, propícháme vidličkou a necháme asi 10 minut v chladnu. Dáme péct do trouby rozehřáté na cca 180 °C a pečeme asi 15 minut. Vyjmeme z trouby a necháme prochladnout.

2. Než se předpeče těsto, připravíme si náplň. Do kastrůlku dáme máslo, smetanu, cukr a med. Vaříme za stálého míchání, po 5 minutách přidáme vanilkovou esenci a ořechy.

3. Náplň nalijeme na předpečené těsto a dáme péct do trouby na 15-20 minut na 160 °C. Náplň by měla při pečení probublávat.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Žádné komentáře :

Okomentovat